CERN Laboratuvarı Araştırma Gezisi ve MasterClass Uygulaması

Tarhan Koleji olarak Fizik Öğretmenimiz Mücteba Özgenkan başkanlığında bir grup öğrencimiz ile dünyanın en önemli araştırma merkezlerinden biri olan CERN'i ziyaret ettik. Bu araştırma gezimiz sırasında Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (BHÇ) çeşitli yükseltmeler için durdurulduğu için BHÇ üzerinde kurulu bulunan en önemli deneylerden ALICE dedektörünü de görme olanağına sahip olduk. (BHÇ çalıştığı süre boyunca kimsenin görmesine izin verilmiyor). Yerin 100 metre altında kurulu bulunan bu dedektörü görmek tüm öğrencilerimiz için hayatları boyunca unutamayacakları bir deneyim oldu. Çünkü her yıl dünyanın her yerinden CERN'e gelen binlerce öğrenci ancak yer üstünde bulunan tesisleri gezip geri dönmek zorunda kalırlar. Bu açıdan bizim ziyaretimiz 10 yılda bir olabilecek bir imkânı değerlendirme açısından çok önemlidir. Ayrıca Deneysel Yüksek Enerji Fiziği gerçek dataları ile meraklı gençlere yaptırılan data analizine dayanan MasterClass uygulaması da CERN'de Prof.Dr. Sehban KARTAL hoca tarafından yaptırılmıştır. İstanbul Üniversitesinin CERN'de katıldığı ALICE ve FCC (Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı) deneylerinin grup lideri olan Prof.Dr. Sehban KARTAL, araştırma gezisi boyunca bizlere Parçacık Fiziği konusunda tüm sorularımızı yanıtlamış ve öğrencilerimize CERN hakkında detaylı bilgi vermiştir.

Bu programda  birinci gün  FCC Direktörü Dr. Michael Benedikt, Prof.Dr. Sehban Kartal, Prof.Dr. Gökhan Ünel, Dr. Sezen Sekmen’den parçacık fiziği ile ilgili çok önemli soru-cevap şeklinde bilgiler edindik. İkinci gün ise Alice dedektöründeki programa katılarak Dr. Despina Hatzifotiadou, Dr. Roberto Divia hocalarımızdan bu dedektöre ait teknik bilgiler ve burada yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler aldık. Daha sonra buradan alınan dataların Prof.Dr. Sehban Kartal hocamızla birlikte uygulamalı olarak nasıl değerlendirildiğini öğrendik. Öğrencilerimiz MasterClass programı sertifikalarını Dr.Michael Benedikt’ten aldılar.