Kurucu

Kurumsal

Kurucu

MÜMTAZ TARHAN (1907 - 1970)

Bir Türk idarecisi, eğitimcisi ve yazarı olan MÜMTAZ TARHAN 1907 yılında İstanbul’da doğdu. 1926’da İstanbul Lisesi’ni , 1931’ de HUKUK FAKÜLTESİ’ni bitirdi. 1932’de MALİYE BAKANLIĞI GELİR VE İRAT VERGİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’ne, 1939’da İZMİR DEFTERDARLIĞI’na, 1942’de MALİYE BAKANLIĞI GELİRLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’ne tayin edildi. Bu görevde iken MALİYE MESLEK LİSESİ’nin kurulmasını sağladı. NEUMARK komisyonunu kurarak gelir vergisi ile vergi usulleri kanunlarının hazırlanmasında yardımcı oldu. 1947’de TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’ne getirildi. Tapu kanununun çıkarılmasında emeği geçti. TAPU MESLEK LİSESİ ve İSTANBUL KADASTRO MÜHENDİSLERİ YÜKSEK OKULU’nu kurdu. 1951’de SAYIŞTAY BAŞKANI oldu. Burada yeni bir yönetim düzeni kurdu. 1954’te D.P. ANKARA MİLLETVEKİLLİĞİ’ne seçildi ve ÇALIŞMA BAKANLIĞI görevinde bulundu. 1958’de İSTANBUL VALİ ve BELEDİYE BAŞKANLIĞI’na tayin edildi, aynı yıl görevden ayrıldı. ANKARA TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ’nin uzan süre başkanlığını yaptı. MAARİF KOLEJİ’nin bugünkü durumuna gelmesini sağladı.

Çeşitli liselerde öğretmenlik yapan MÜMTAZ TARHAN, 1959 yılında TARHAN KOLEJİni kurdu. Spor işleri ile de uğraştı. Gençlerbirliği ve İstanbulspor klüplerinin kurulmasında çaba gösterdi. Futbol Fedarasyonu Başkanlığı yaptı. Eserleri: Arttırma ve Eksiltme Kanunu Şerh ve İzahi (1940), Olgunluğumuzun Panoraması (1940), Medeni Kanunun Genel Esasları(1947), Ölünceye Kadar Bakma Akti (1948), Mukayeseli Dünya Kadastrosu (1949). Devletin en önemli kuruluşlarında başarılı görevlerde bulunmasına rağmen öğretmenlik görevini her şeyin üstünde tutan ve yaşamının son dönemine kadar bu eğitim yuvasında öğrencilerini yetiştirme gayreti içinde olan MÜMTAZ TARHAN, öğretmeni şöyle tanımlamıştır;

Çatlak ve kurak ovalarda su bir hayattır, loş ve radip köşelerde güneş bir iksirdir. O inkılaplarda irade, nurlu ve inandırıcı bir varlıktır. Bu parça parça hayat çevrelerinde, parça parça sebepleri karıştırın; bir hayat, bir iksir, bir varlık çıkar, işte o öğretmendir.”